Europæiske IR-medarbejdere har i en nylig, global Nasdaq-undersøgelse udpeget ESG-området som deres højeste prioritet. Det støtter flere af deres største interessenter op om. Opbakningen kommer med klare forventninger til IR om at få ESG-data og -lovgivning under huden for at kommunikere klart og transparent. Derudover har de ønsker om udvikling af IR-rollen
Af Helle Gudiksen
I Nasdaqs tredje, årlige ’Global IR Issuer Pulse’-undersøgelse fra november 2021, (se DIRFNyt fra 8. marts 2022) definerer IR-medarbejdere i EMEA ESG-området (Environmental, Social, Governance) som en udfordring og en topprioritet der skal løses.
Vi har undersøgt om dén vurdering stemmer overens med dagsordenen hos nogle af IR-funktionens primære interessenter: den institutionelle investor, banken og sell-side analytikeren. Derfor har vi spurgt AkademikerPension, Danske Bank Sustainable Finance og Nordea Equity Research om 1) de er enige i prioriteringen, 2) hvad de ser som de største ESG-udfordringer for IR og 3) hvad de forventer af IR-funktionen i de kommende år.
Bred enighed om at ESG er vigtigst
Anders Schelde, Investeringschef i AkademikerPension, bakker op om at ESG er vigtigt;
”Jeg er enig i, at ESG er vigtigt for selskaberne. Prioriteringen overrasker mig heller ikke, for det passer supergodt med dagsordenen hvor vi ser et pres dels politisk, regulatorisk fra EU, dels fra investorer, civilsamfundet, offentligheden og presse. Det kan i den sidste ende koges ned til at langt de fleste i dag nok er enige om, at virksomheders rolle i samfundet ikke kun kan reduceres til at maksimere shareholder value.”
Samu Slotte, Global Head of Sustainable Finance Danske Bank, uddyber;
“Underliggende handler det om at sikre, at vi har bæredygtige selskaber i både finansiel og ESG-forstand. Altså det vi kalder den dobbelte væsentlighed og hvordan dét bliver kommunikeret til de finansielle markeder.”
Mange ESG-udfordringer for IR i de kommende år
Listen med ESG-udfordringer hvor IR har en markant rolle er lang. De tre interessenter ser det som afgørende at få hånd om (ikke prioriteret rækkefølge):
- Klima
- Lovgivningen som vokser i omfang og områder
- Data: Identifikation og kvalitetssikring
- KPI’er: Væsentlighed, korte- og langsigtede
- Transparens i forhold til bl.a. diversitet, skat og vederlag
- Forankring af ESG i forretningsstrategien
- Forankring af ESG hos topledelsen
I forhold til datakvalitet og KPI-væsentlighed fortæller Samu Slotte;
“Mange selskaber rapporterer på så mange elementer, at det er svært at finde ud af hvad der er væsentligt for lige præcis den enkelte virksomhed. Og samtidig skal virksomheden også anerkende at der er forskellige interessenter, så det handler om at vise, præcist hvad der er vigtigt for hver af dem. Det ville jeg gerne se at der bliver lagt mere vægt på. Derfor byder vi lovgivning på området meget velkommen og dermed også den standardisering, der følger med. Så kan vi altid diskutere om de valgte KPI’er de rigtige, men vi får i hvert fald en ensretning på rapporteringen. Og med det følger en massiv arbejdsindsats for selskaberne og IR.”
Der er også klart, at ansvaret for at komme i mål med alle punkterne ikke ligger på IR’s skuldre alene. Marco Kisic, Head of ESG Research Nordea Markets, siger;
“For mig er ESG et strategisk forretningsvalg. Det er selvfølgelig CEO’en og topledelsens ansvar, men IR skal formulere og præsentere det på en troværdig måde. Jeg tror, at mange IR-medarbejdere er udfordret på at opnå intern konsensus om hvilke ESG-tal man skal offentliggøre samtidig med, at han/hun er filteret i forhold til hvad markedet efterspørger.”
IR-rollen skal udvikle sig for at følge med
Både Marco Kisic og Anders Schelde efterspørger at IR-rollen udvikler sig for at kunne følge med det stigende ESG-fokus og kunne agere bindeled mellem selskabet og investorerne. Hvor det for ESG-researcheren handler om, at IR skal få armene rundt om området og tale ind i det, drejer det sig for den institutionelle investor om transparens og ærlighed i fortællingen.
Marco Kisic forklarer;
“At tale om ESG kræver både viden og forståelse for tallene. Det er rigtig godt at IR mange steder tager ansvaret på sig, men der er stadig et stort behov for at vi kommer til at tale det samme sprog, kan sparre og hurtigt kan få de data, vi har behov for. Det ændrer sig ikke over nat, men IR bør have en person der primært beskæftiger sig med ESG.”
Anders Schelde slutter;
”Jeg synes at der en tendens til at IR-rollen bliver udfyldt på en måde, hvor det mest handler om at præsentere sig så godt som muligt og tegne et glansbillede af virksomheden. Jeg tror vi er i en tid nu, hvor der er brug for ærlighed og transparens og vise de steder, hvor man ikke er perfekt og hvad man har af dilemmaer, der gør det svært at nå for eksempel egne mål. Det giver troværdighed også at kommunikere om alle de steder, hvor man gør det mindre godt.”
Alle tre understreger, at mange danske og nordiske selskaber er godt med på ESG-området, mens der stadig er et stykke til mål. Dermed er der fælles fodslag hos IR-folkene og flere af deres interessenter om at der er udfordringer nok at tage fat på.
Link til den første artikel: Øget fokus på ESG kræver mere ejerskab fra Investor Relations