En global Nasdaq-undersøgelse blandt 712 IR-medarbejdere viser, at ESG i disse år forandrer IR-området og driver både udfordringer og prioriteter. Derfor er der et stigende behov for, at IR involverer sig i og tager ejerskab for ESG. Nasdaq Copenhagens Carsten Borring giver et dansk perspektiv på analysen.
Af Helle Gudiksen
Nasdaqs tredje, årlige ’Global IR Issuer Pulse’-undersøgelse foretaget i november 2021 konkluderer, at ESG-arbejdet (Environmental, Social, Governance) er den faktor, der har størst indflydelse på ændringer i IR-strategien hos noterede selskaber. Som en konsekvens er IR-funktionens involvering i ESG-området stigende, uafhængigt af market cap, sektor og region og 39% (2020: 35%) af respondenterne har nu ESG som en del af deres ansvarsområde.
Nasdaqs årlige undersøgelse bygger på godt 700 svar fra IR-ansvarlige og -medarbejdere i Americas (71%), EMEA (17%) og APAC (12%) og dækker fra mega- til microcap-selskaber. For at få dansk perspektiv på konklusionerne har vi talt med Carsten Borring, Head of Listings & Capital Markets hos Nasdaq Copenhagen. Han kan genkende tendensen, at IR er blevet mere involveret i ESG og CSR,
”Selv om vi synes at fokus på ESG er gået fra 0 til 100 her i Danmark og Norden, så har vi været langt bedre forberedt end i udlandet. Man skal huske på, at i over 15 år har vi haft CSR-rapportering i Danmark. Det kan godt være at IR og CSR ikke har været særligt integreret, men der har været noget forarbejde i mange selskaber, specielt de store.
Det kan også godt være at ESG er kommet som en tyv om natten til IR, men der har været nogen man kunne ringe til og der har været nogle tal og data, man kunne kigge på. Vi ser nu et movement fra CSR over i ESG og det er nu op til IR-medarbejderne virkelig at steppe op og finde ud af, hvad foregår der her. IR-medarbejdere har tidligere ikke brugt meget tid på CSR-tal, for de er ikke blevet spurgt om noget.”
ESG højere på listen over IR udfordringer
Ifølge undersøgelsen, er de største udfordringer for IR, på tværs af market cap, sektor og region:
- At tiltrække investeringskapital fra den brede befolkning (2020: 1)
- Budskaber om guidance/forecasts (2020: 2)
- At forstå og navigere i ESG-området (2020: 5)
- At tiltrække kapital fra internationale markeder (2020: 3)
- At håndtere begrænsninger med likviditet/volatilitet (ny)
At ESG-området er rykket op på listen, drives af mega- og mid-cap selskaberne. For large-cap er positionen uændret (3. vigtigste), mens ESG slet ikke er på listen over udfordringer for small- og micro-cap selskaber. I Danmark ser Carsten Borring en snebold-effekt i selskabernes fokus på ESG, som startede hos de store selskaber og nu kommer til de små og mellemstore,
”Det er klart, at de, der har de største muskler, starter. I forhold til ESG er der lang vej stadigvæk, specielt i mid- og small cap. ESG er svært, fordi det er en ny disciplin. Specielt når jeg siger Scope 3[1], bliver der stille. Men det er hér, dominoeffekten kommer ind. De store selskaber har hundredvis af underleverandører, måske nogle af mid- og small cap selskaberne, og de skal kunne rapportere på Scope 3, for de bliver presset af investorerne, som også implementerer deres ESG-tal. Der har været en ’grace’-periode for selskaberne, mens investorerne talte om at der skulle ske noget. Men nu skal de også stå til ansvar. Så nu er du som mid-cap selskab nødt til at levere, hvis du skal være med i deres porteføljer. Fordelen er, at der er nogle at spejle sig i.”
ESG-rapportering og kernefortællingen er vigtigt at få på plads
Nasdaq går et spadestik dybere for at forstå, hvad ESG-udfordringerne handler om, og de største er vist i oversigten nedenfor.
Kilde: Nasdaq Q421 ’Global IR Issuer Pulse’ side 17.
IR agendaen for 2022: At løse udfordringerne
Det er ikke overraskende, at IR-prioriteterne i 2022 i høj grad handler om at komme tættere på svar på udfordringerne. Derfor er top-tre prioriteterne for IR i 2022, at
- Få nye investorer
- Styrke ESG-profilen (initiativer, disclosure, rapportering)
- Styrke relationen til eksisterende aktionærer
For IR-funktionerne i EMEA er styrkelsen af ESG-profilen dog den primære opgave. Carsten Borring slutter:
”Investorerne står på sidelinjen med et skilt, hvor der står ESG, og selskaberne spørger ’hvad mener I med ESG?’ Det ved de ikke helt selv endnu. Det er en ny disciplin, der kommer med fuld hammer, også lovgivningsmæssigt. Og derfor bliver det top-of-mind, for du må ikke træde ved siden af. Jeg kan godt forstå at IR-medarbejderne er lidt i vildrede, for man kan ikke bare slå op i en bog og finde svaret. Det stikker i alle mulige retninger. Overordnet synes jeg dog godt vi kan sige, at G’et har vi styr på, E’et er vi ved at få styr på og S’et skal vi nok alle sammen til at steppe lidt op på.”
Link: Nasdaqs Global IR Issuer Pulse-undersøgelse indeholder også en række andre interessante parametre ud over ESG. Du kan hente resultaterne af undersøgelsen her
[1] Den internationale standard for CO2-regnskaber, Greenhouse Gas protokollen, deler klimaaftrykket i tre Scopes: 1, 2 og 3. Scope 3 består af indirekte CO2-udledninger fra bl.a. leverandørkæden samt slutkundens brug og bortskaffelse af virksomhedens produkt eller service.