I rækken af miniportrætter af IR-professionelle har DIRF talt med Elisabeth hos Matas om baggrund, jobvalg og erfaring med Investor Relations
Af Erik Holm
Elisabeth Toftmann Klintholm er chef for Investor Relations & Corporate Affairs og medlem af ledelsen i Matas A/S. Hun er uddannet cand. polit. fra Københavns Universitet. I 17 år arbejdede hun i Danske Bank-koncernen blandt andet som Chief Investor Relations Officer og som cheføkonom i Realkredit Danmark under finanskrisen. I 2017 kom hun til Matas, hvor hun har arbejdet siden. Elisabeth er født 1979 i Hørsholm. Hun er gift, mor til to drenge og bor i Skovshoved.
Du skiftede til IR efter en årrække som cheføkonom. Hvorfor?
“Jeg var 28, da jeg blev cheføkonom og havde ansvaret for rådgivningsbudskaberne for hele boligområdet i Danske Bank samt et team på fem medarbejdere. Jeg var ansigtet udadtil blandt andet under finanskrisen og stortrivedes i den faglige del, men kunne samtidig mærke, at de personlige konsekvenser af at være et offentligt ansigt for et brand fyldte meget. Samtidig ønskede jeg at prøve kræfter med andre fagområder for ikke at specialisere mig for tidligt i min karriere. Skiftet til IR var meget naturligt, idet jobbet kræver mange af de samme færdigheder som at være økonom, nemlig at sætte sig ind i kompliceret stof for derefter at kommunikere det – denne kombination tiltaler mig.”
Hvad har dine primære arbejdsopgaver været inden for IR?
“Min karriere har i virkeligheden drejet sig lidt om at kunne ‘regne den ud’ og fortælle en god historie. Det er den røde tråd i mine jobs. Jeg arbejdede med IR i fire år i Danske Bank under tre direktører og i en periode, hvor bankens aktiviteter i Irland og konsekvenserne af finanskrisen fyldte utrolig meget. Bankerne var under pres, og det handlede om at få den nødvendige viden frem, så investorerne traf oplysninger på et oplyst grundlag. Det er jo hverdagen i IR – at sørge for, at investorerne har den rette viden. Jeg har også brugt min erfaring fra investorkontakten til at være med til at lave strategi – først i Danske Bank, hvor jeg var ansvarlig for strategilanceringen på bankens kapitalmarkedsdag i London i 2012 og senest i strategiprocessen i Matas, der kulminerede med en lancering af strategien ”Et fornyet Matas” på en kapitalmarkedsdag i maj 2018.”
Du sidder nu i ledelsen i Matas og har flere kasketter på. Hvad fylder IR i dine nye rolle?
“Mellem mine to barsler skrev jeg Danske Banks regnskab og lavede en del ting op imod direktionen – men jeg savnede den direkte investorkontakt. Omvendt var en hverdag med 60 rejsedage om året som tidligere ikke et ønskescenarie for mig med to små børn. Så da Matas ringede med mulighed for at skifte til et stærkt mid cap selskab med mindre rejseaktivitet og større bredde i stillingen, var det et ønskescenarie. Og jeg stortrives med bredden og dybden i jobbet. Jeg skriver regnskaber, laver præsentationer og har kontakt til investorerne i tæt samarbejde med CFO og CEO. Jeg sidder også med det overordnede ansvar for Corporate Affairs, herunder CSR, som fylder mere og mere hos investorerne, samt med kommunikation. Begge er emner, der har naturlig sammenhæng med IR arbejdet.”
Hvad ser du som godt og skidt med arbejdet med IR?
“IR rollen har altid givet mig en naturlig plads rundt om bordet og mulighed for at være med til at forme equity-historien og dermed virksomhedens retning, hvilket for mig er meget meningsfuldt. Blandt slagsiderne er stramme deadlines før regnskaberne. Hvis noget bliver forsinket, bliver IR presset. Men jeg ser det som et vilkår i jobbet og trives heldigvis godt under pres.”
Hvad er det mærkeligste investorspørgsmål, du har fået?
“Så godt som alle de investorer og analytikere, jeg har kontakt med på daglig basis, har et dybt branchekendskab, hvilket betyder et højt professionelt og specialiseret niveau for dialogen. De lidt mere skæve investorindslag finder typisk sted på de store generalforsamlinger, hvor følelserne er mere uden på tøjet. Men det skal man kunne takle i min rolle, og man skal have respekt for, at hvad der lyder mærkeligt i en professionel investoroptik, ofte afspejler et stort engagement og en stor kærlighed til virksomheden”.
Hvis ikke du sad med IR, hvad lavede du så?
“Det er svært, for jeg synes faktisk, jeg har mit drømmejob lige nu, og at der har være en god og naturlig udvikling i min karriere. Spændingsfeltet mellem analyse og kommunikation og muligheden for at sætte retning passer mig godt. Jeg tænker ærligt talt ikke over, hvad jeg ellers skal lave. Jeg har det bedst med at give den gas der, hvor jeg er.”
Hvad bruger du tid på uden for kontoret?
“Min familie. Jeg har to skønne små drenge og en dejlig mand. Vi har lige købt hus, så jeg nyder at komme i haven. Det er ret simpelt i virkeligheden. Et godt glas vin, lækker mad i hyggeligt selskab og måske træne søndag morgen, så er jeg godt kørende.”