Faglig inspiration og netværk stod højt på dagsordenen, da DIRFdagen løb af stablen. Fokus lå på den svære kunst at navigere i verden med ændrede spilleregler.
Af Erik Holm, journalist
Målrettet kapitaljagt, verdensmålene, regulering og kampen mod stadig mere snu IT-kriminelle var blandt de store emner på årets DIRFdag, der fandt sted den 28. september.
Plesner i København lagde lokaler til den udsolgte konference, hvor omkring 90 medlemmer af DIRF mødte op til dampende morgenkaffe, sprøde croissanter og muligheden for at netværke med fagkolleger. Et stærkt program under titlen ‘How To Navigate New Waters’, tog derefter fat i nogle af tidens varmeste emner, som DIRF’s formand, Claus Ingar Jensen, fortalte i sin velkomst.
”Nye vande handler i høj grad om at kunne navigere i ny regulering som MiFID II samt ESG, der i stigende grad bliver vigtigt for investorerne og dermed os som IR-professionelle,” sagde Claus Ingar Jensen, der takkede DIRFdagsudvalget for et godt arbejde.
2018 er 30-året for foreningens fødsel og et år, hvor de fleste inden for IR må erkende, at tingene ikke nødvendigvis er, som de længe har været. De fremmødte kunne dog varme sig ved, at gedigent IR-arbejde stadig er relevant i tider med digitalisering, nye lovkrav og investorer, der har fokus på klimaforandringer.
Datadreven kapitaljagt
Et eksempel er medicinalvirksomheden ALK, der fokuserer på allergimedicin og netop i disse måneder gennemgår en grundlæggende forandring af både organisation og strategi. Det er et arbejde, hvor virksomhedens IR fra begyndelsen har fokuseret på at levere tæt, ærlig og transparent information til investorerne, så de føler sig med på rejsen, fortalte CEO Carsten Hellmann og Per Plotnikof, Head of IR på konferencen.
Godt IR-arbejde var også grundlaget for et oplæg fra Martin Kjær Hansen, Head of Investor Relations, ISS. Servicevirksomheden har i samarbejde med analysehuset Ipreo reduceret en bruttoliste på over 116.000 fonde til godt 4.600 fonde, som derefter blev rangeret efter relevans. En datadrevet tilgang til IR, som Martin Kjær Hansen udtrykte det i pausen:
“Mange ser måske på, hvilke institutioner der har mange penge og går efter dem. Vi ville gerne gå et lag dybere, så vi ser på de enkelte fonde og vurderer deres relevans kvantitativt,” sagde Martin Kjær Hansen, der er sikker på, at metoden bærer frugt, selv om effekten kan være svær at måle.
“Jeg er overbevist om, at denne datadrevne tilgang hjælper os. Jeg får et bedre beslutningsgrundlag, hvilket understøttes af feedback fra de enkelte fonde. Endelig sparer vi tid og ressourcer i forbindelse med roadshows,” lød det fra Martin Kjær Hansen før frokosten kaldte i Plesner-bygningens atrium.
ESG som motor
Det lyse, højloftede rum, ligger centralt i bygningen og indeholder advokatkontorets bibliotek, hvor fagtidsskrifter, Folketingstidende og Karnovs lovsamling fylder op i bugtende bogreoler og dannede rammen om summede snak og latter mellem bordene.
Blandt deltagerne var Alma Lund Høj, IR- og Sekretariatschef, Nordjyske Bank A/S. Hun var kommet til København for at få høre, hvad der rører sig.
“Jeg kommer for at få inspiration og høre lidt generelt om, hvad der foregår i forhold til nogle af de store emner,” fortalte Alma Lund Høj, som deltog i DIRFdagen for 3. gang:
“Vi er et jo mindre selskab, og de store selskaber har ofte et lidt andet perspektiv end os. Men man får alligevel en masse inspiration, som man kan tage med sig hjem,” sagde Alma Lund Høj, før hun smilende forsvandt ind i foredragssalen.
Smil har været en mangelvare, når snakken er faldet på MiFID II og de forventede konsekvenser for især mindre selskaber samt bankernes analyseafdelinger. Derfor bød eftermiddagen på en session, hvor et panel af deltagere fra salgssiden, banker og købssiden diskuterede praktiske følger af stramningerne. Og selv om der var forskelle i, hvordan panelet så på udviklingen eksempelvis i forhold til at få opmærksomhed fra investorer eller betaling for analytikerdækning, var det fælles indtryk, at MiFID II endnu ikke har fået store konsekvenser, men på sigt kan forandre markedet.
Det samme kunne man sige om ESG-kriterierne (Environmental, Social, Governance), der var eftermiddagens andet store emne. For mens ‘G’ længe har stået højt på investorernes dagsorden, er ‘E’ og ‘S’ nu for alvor kommet med. Stadig flere fonde stiller krav til bæredygtighed, så god rapportering bliver mere kritisk, lød det fra scenen, hvor det også fremgik klart af panelet, at der i dag er meget store forskelle på virksomhedernes viden.
“Vi forventer alt fra 0 til 100, når det handler om ESG,” som ATPs chef for ESG, Ole Buhl, udtrykte det. Han leder et team, der på tre år er vokset fra tre til ni medarbejdere.
Advarsel fra IT-ekspert
I takt med at weekenden trængte sig på og kold fredagsvin lokkede, leverede Jakob Skovmand Fonsbøl fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS en mental rusketur. På malende vis og med konkrete eksempler fra dansk erhvervsliv dokumenterede han, hvordan phishing, CEO-svindel og ransomware er helt reelle trusler, man skal forholde sig til. Både som virksomheder og medarbejdere. Tænk ikke om et angreb rammer, men hvornår det rammer og hav en plan klar, lød hans budskab, før tonerne af Bobby McFerrins ‘Don’t Worry Be Happy’, trods alt mindede om, at det går godt i dansk erhvervsliv. Og dermed også for investor relations.
Formand Claus Ingar Jensen opsummerede dagen, mens deltagerne rundede af. Der var mange spændende og brugbare input både i forhold til traditionelle IR-discipliner og emner som MiFID II og ESG, lød hans evaluering.
“På ESG-området oplever jeg, at mange af vores medlemmer befinder sig på forskellige niveauer. Der er helt klart noget at arbejde med,” sagde DIRF-formanden, som også hæftede sig ved ideen om, at teknologien måske er en måde at komme uden om de begrænsninger, som MiFID kan give i forhold til investorkontakt og corporate acces:
“Den traditionelle måde at se verden på med investormøder, roadshows etc. er nok lidt under opbrydning, og teknologien kan måske spille en rolle eksempelvis i ESG-debatten med færre rejser etc. På den måde synes jeg klart, at vi blev klogere og fik noget at tage med hjem”.