Nyheder

09.03.2020

IR-ansatte: Coronavirus er en helt ny situation

Udbruddet af coronavirus er en helt ny situation for IR-afdelingerne i globale virksomheder. Medarbejderne forsøger at tage højde for udviklingen og svare på spørgsmål fra nervøse investorer, men det er svært at navigere i en situation, der konstant udvikler sig, lyder det.

Af Erik Holm

Udbruddet af coronavirus covid-19 er en uvant udvikling, der giver uro blandt investorer. Sådan lyder det fra en række IR-medarbejder, der efter bedste evne forsøger at håndtere konsekvenserne af en situation, man ikke er herre over.

Ifølge Patrik Setterberg, vice president for Investor Relations i Vestas, er rejseaktivitet, deltagelse på investorkonferencer og besøg af investorer, markant reduceret som følge af smitterisikoen.

“Udbredelsen af coronavirus har helt sikkert haft konsekvenser for vores arbejde. Vi har eksempelvis set en lind strøm af investorer, som har aflyst deres møder med os,” siger Patrik Setterberg.

Ny situation

Trods uroen kunne Vestas gennemføre sit normale roadshow, der især foregår i USA og London. Det skete dog med ekstra sikkerhedsforanstaltninger i forhold til at reducere smitterisiko, lyder det:

“På dette tidspunkt foregik udviklingen primært Kina, så vi nåede det lige inden, at tingene tog fart. Men det har jo ændret sig radikalt,“ siger han og peger på, at samtlige konferencer, som han og afdelingen skulle have deltaget på i marts og april, nu er aflyst.

Patrik Setterberg oplever stor interesse om den eventuelle påvirkning fra coronavirus fra investorer og analytikere. Han, og det øvrige IR-team, forsøger at give så meget og så grundig information som muligt, selv om udviklingen ændrer sig fra dag til dag, fortæller han.

“Vi står jo i en situation, vi ikke har prøvet før. Ikke i min tid i hvert fald. Vi forsøger at kommunikere ens og opdatere løbende samtidig med, at vi også må erkende, at det er svært at have et fuldt overblik. Vi kan kun tage en dag ad gang og kommunikere, når det er nødvendigt,” siger Patrik Setterberg.

Også Carlsberg har netop også afsluttet roadshow. Director Iben Steiness fortæller, at en række af møderne især i Europa blev omlagt fra fysiske møder til konferenceopkald, fordi investorerne ikke ønskede at deltage i fysiske møder. Hun oplevede også stor interesse blandt investorerne for selskabets håndtering af coronavirus og betydningen for resultaterne.

“Vi har efter bedste evne forsøgt at tage højde for udviklingen, da vi guidede for hele året og med udgangspunkt i SARS-udbruddet i 2003 forsøgt at modellere, hvordan påvirkningen af coronavirus kunne være i Kina. Indtil videre følger udviklingen i Asien meget godt den forudsigelse,” siger Iben Steiness.

Europa er en joker

Der er dog en potentiel joker, som kan forandre billedet, noterer hun. Det handler om, hvad der sker i Europa, hvor smitten i skrivende stund lader til at brede sig og flere lande nu har indført forbud mod større forsamlinger:

“Det betyder meget for vores forretning, om virussen kommer under kontrol, før sommeren står for døren. Sommeren er vores højsæson, så hvis Europa bliver påvirket i denne periode, vil forudsigelsen se anderledes ud. Men det er alt for tidligt at sige noget om nu”.

For første gang bliver Carlsbergs kommende generalforsamling webcastet, så interesserede, der ikke ønsker at deltage fysisk, stadig kan følge med.

“Vi følger udviklingen og myndighedernes anbefalinger. Så ser vi, hvad der sker fremadrettet,” lyder reaktionen fra Iben Steiness.

GN Store Nord er blandt de virksomheder, som med produktion i Kina tidligt blev påvirket af udbruddet af coronavirus. I dag er produktionen stort set oppe at køre igen, fortæller Morten P. Tofte, vice president, Investor Relations & Treasury. Han forsøger at håndtere udbruddet som enhver anden form for krisekommunikation.

“Det er naturligvis uvant at skulle forholde sig til en makro-begivenhed som coronavirus. Men grundlæggende er IR-arbejdet det samme for os. Eksempelvis ser vi hele tiden se på, hvordan vi positionerer os i forhold til emnet og forholder os til påvirkningen af tallene,” siger Morten P. Toft og fortsætter:

“For os er det en løbende afvejning af, hvor meget vi skal kommentere på udviklingen, fordi markedet allerede er fuldt oplyst, og hvor meget vi skal forholde os til vores ‘exposure’,” siger IR-chefen.

GN aflyser

Også GN får løbende henvendelser fra investorer og analytikere, som man naturligvis svarer på. Udover dette har virksomheden intet ønske om at opdatere markedet hver dag med ny information om situationen.

“Vi ikke ønsker at blive associeret mere med corona end nødvendigt, for vi er hverken hårdere eller mindre hårdt ramt af coronavirus end andre selskaber,” siger Morten P. Toft.

Næste roadshow er i forbindelse med Q1-regnskabet i slutningen af april. Morten P. Toft ved endnu ikke, om turen bliver aflyst som følge af smitterisikoen. Større konferencer med flere deltagere vil dog formentlig blive aflyst i den kommende tid, forventer han, og virksomheden foreløbigt aflyst sin deltagelse i tre konferencer i henholdsvis London, Stockholm og Zürich:

“Vi ser, hvordan virus udvikler sig og tager udviklingen lidt, som den kommer fra gang til gang. Det tror vi mest på.”