Nyheder

24.09.2019

Bæredygtighed som motor på DIRFdagen

Hvordan tilpasser IR sig til en verden, der i stadig højere grad bliver fokuseret på bæredygtighed? Spørgsmålet var den røde tråd gennem den årlige DIRF-dag, der også bød på en diskussion om short selling, indsigt i Danske Banks krise og IR som karrierevej.

Af Erik Holm

ESG er på manges læber, men kan samtidig være en svær størrelse at håndtere. Blandt andet derfor var det at agere i en verden, som får stadigt mere fokus på bæredygtighed, et gennemgående tema på den årlige DIRF-dag, der fandt sted hos revisionshuset EY i København.

Blandt talerne var bestyrelsesformand i DFDS, Claus V. Hemmingsen, der gav sit perspektiv på bæredygtighed set fra bestyrelseslokalet.

“Verden omkring os fokuserer i stigende grad på bæredygtighed, og det er vores pligt som bestyrelse at sætte en agenda og følge op sammen med ledelsen. Vi skal give mandat til at investere og bruge penge på elementer, som ikke umiddelbart giver gevinst i de kommende kvartaler,” sagde Claus V. Hemmingsen, der flere gange understregede, at CSR/ESG som sådan ikke er nyt for DFDS.

Vil øge ESG-rapportering

Rederiet oplever ikke stor interesse i ESG fra investorer og analytikere, men der er grøde i udviklingen, fortalte han. Alligevel er det afgørende for virksomhedens selvforståelse og omdømme, at bestyrelsen er aktiv og skubber på udviklingen.

“I mange bestyrelseslokaler har CSR ikke fyldt så meget, som det burde gennem årene. Det er essentielt, at vi løfter fokus til et niveau som andre emner. Hvis analytikere og investorer ikke skubber på, hvor kommer skubbet så fra?”, lød det retorisk fra bestyrelsesformanden.

DFDS har i dag udvalgt fem af FN’s verdensmål, som virksomheden fokuserer på. Samtidig forventer selskabet at øge sin indsats inden for bæredygtighed i den kommende tid blandt andet gennem yderligere rapportering inden for emner som diversitet, bæredygtig energi samt genbrug og affaldshåndtering mv.

“Investorerne og analytikere vil ændre deres holdning til CSR rapportering, og det betyder, at vi kommer til at bruge mere energi på CSR. Det koster penge, det fjerner fokus fra andre områder, men det er nødvendigt,” sagde Claus V. Hemmingsen.

Investor: Vil bag om data

I en diskussion om mere operationel rapportering af ESG, bakkede Chief Investment Officer i MP Pension, Anders Schelde, op om synet på udviklingen. MP Pension har sikret sig et ry som en af de mest aktive investorer, når det handler om at diskuterer ESG på generalforsamlinger, og det er der en meget klar årsag til, lød det:

“ESG står meget højt på dagsorden hos os, fordi den står højt på vores medlemmers dagsorden. Verden er alt for kompleks til at blive opsummeret udelukkende i finansielle data,” sagde Anders Schelde.

Han pegede samtidig på, at virksomheder kan have meget forskellige udgangspunkter for deres påvirkning af miljøet, hvilket ikke gør dem ikke til gode og dårlige virksomheder.

“Vi vil gerne se, hvad virksomhederne gør, og hvad der ligger bag data de de viser os”.

På DIRFdagen blev der også peget på, at manglede regulering kan gøre ESG-data til lidt af en gråzone, og at det kan være svært for både virksomheder og investorer at navigere rundt. Endelig er det afgørende, at ESG ikke blot er et årligt irritationsmoment i forhold til rapportering, men som reel del af forretningen og i hele forretningen, der behandles seriøst.

Netværk på tværs

125 deltagere fra ind- og udland deltog i DIRF-dagen, hvor de øvrige emner kom vidt omkring og blandt andet bød på en diskussion om short sellling, og hvordan man kan reagere på IR-siden. Der var også indblik i, hvordan Danske Banks krise blev oplevet indefra samt IR som karrierevej. Konferencen havde desuden to adskilte sessioner, der blandt andet adresserede efterdønningerne fra MiFID for small cap-selskaber.

Jytte Resom er oprindeligt revisoruddannet og har de seneste 2,5 år arbejdet med IR for A.P. Møller-Mærsk. For hende bød DIRFdagen på vigtige emner, inspirerende oplæg og en mulighed for at netværke og møde kolleger. 

“Vi møder jo indimellem andre fra branchen, som arbejder med IR, men her er det muligt at møde kolleger på tværs af sektoren,” sagde Jytte Resom, der primært kom for at høre om Danske Bank, short selling samt DFDS erfaringer med ESG, selv om dette endnu ikke fylder meget i hendes daglige virke.

“Ud af 500 investormøder er der måske 2-3, der handler om ESG. Men vi bliver indirekte involveret, når CSR har møder med store investorer, der kan have mere investeringsrelaterede spørgsmål. Endelig følger vi naturligvis med generelt set, så vi ved, hvad vi skal svare, når der indimellem kommer spørgsmål,” lød det fra Jytte Resom.

For Christina Bastius Thomsen, IR-manager hos Better Collective, står ESG derimod højt på dagsordenen. Selskabet tilbyder en online platform for mennesker, som gerne vil spille på bookmakere, odds etc. En slags Momondo for sportsbetting, der er sjovt for mange og et problem for få, som hun udtrykte det.

“Afhængighed er et problem, vi skal adressere og inddrage i vores ESG-arbejde. Det er en stor del af vores eksterne kommunikation at prioritere ansvarligt spil, og at vi tænker dette ind i vores produkter fra begyndelse. Vi informerer bl.a. om, hvad der kan lede til problemfyldt spil for brugerne. Endelig handler ESG for os især om at tage godt hånd om medarbejderne og at rapportere om det, vi gør,” sagde Christina Bastius Thomsen, som udover muligheden for at netværke kommer for at få et bedre overblik over ESG-området.

“Jeg er nok ikke ene om at synes, at ESG er et lidt stort dyr at komme omkring. Derfor er det godt at få flere oplæg, der kan give inspiration,” lød det fra IR-manageren.