Nyheder

18.01.2019

Cheføkonom om geopolitisk uro: Især to ting bekymrer mig

Svag vækst, politisk uro og en uortodoks amerikansk præsident vil give nervøse markeder og urolige investorer de kommende år, fortalte cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, på et medlemsmøde i DIRF. Uroen når også ud i IR-afdelingerne, lød det.

Af Erik Holm

Efter en række relativt rolige år står verden midt i geopolitiske uroligheder og stigende usikkerhed, der også i de kommende år vil præge markederne. Det var budskabet, da Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, gav sit syn på den makroøkonomiske og pengepolitiske udvikling under et medlemsmøde i DIRF den 11. januar. På mødet, der blev afholdt i Nordeas nye hovedkontor på Grønjordsvej i Ørestad, slog cheføkonomen fast, at markederne ikke skal forvente ro lige foreløbig. Tværtimod.

“Det er politiske opbrudstider, og det er med til at påvirke den økonomiske stemning,” fastslog Helge Pedersen.

Kaos i Storbritannien

En række centrale begivenheder og tendenser vil præge udviklingen i 2019 og påvirke investorerne på et marked, der allerede i 2018 var mere turbulent end længe set.

“For investorerne har risikoappetiten været påvirket af tre ting: Frygt for handelskrig i begyndelsen af 2018, stigende inflation og politisk usikkerhed forbundet med USA og Brexit,” sagde Helge Pedersen.

Konsekvenserne af Brexit vil være alvorlige, især hvis det bliver ‘no deal’. Det vil påvirke verdensøkonomien og Danmark, da Storbritannien er vores fjerde største eksportmarked. Økonomiministeriet vurderer, at ‘hard Brexit’ vil skade eksport af landbrugsprodukter og maskiner som vindmøller og reducere dansk BNP med 1 pct. frem mod 2030.

“Vi aner ikke, hvad der vil ske. Det er fuldstændigt kaos i britisk politik,” lød det fra Helge Pedersen, der desuden pegede på uro i Italien og Frankrig samt sanktioner mod Rusland og Iran som kilder til usikkerhed på markederne. Den helt store joker finder man dog i Det Hvide Hus:

“Præsident Trump forstyrrer billedet i en karakter, man ikke har set på dette niveau tidligere,” sagde Helge Pedersen og pegede blandt andet på præsidentens i indblanding i den amerikanske centralbanks pengepolitik.

I efteråret gik Trump imod formand Jerome Powels bebudede ønske om økonomiske stramninger: Dette var udelukkende baseret på Trumps mavefornemmelse. Stramninger var unødvendige, lød det fra præsidenten, der kritiserede FED, som kort efter neddroslede forventningerne til stramningerne.

Trumps uortodokse ageren er dog ikke kun negativ, mener Pedersen. Som den første vestlige statsleder har han etableret kontakt med Nordkorea, og så har Trump taget kampen op med Kina, der i årevis har set stort på intellektuelle rettigheder.

“Trump er populær i USA, og han står med gode muligheder for at blive genvalgt. Men han deler vandene, må man sige,” sagde Helge Pedersen.

Investorer spørger ind

Blandt tilhørerne var Mathias Holten Møller, IRO hos William Demant. Han kom for at få dybere indsigt i udviklingen.

“Det er vigtigt i mit daglige arbejde at vide, hvad der driver markederne, når vi taler med investorer og analytikere,” sagde Mathias Holten Møller.

Som aktør i sundhedsmarkedet er William Demant umiddelbart ikke så påvirket af den geopolitiske uro som så mange andre virksomheder. Alligevel oplever IR-afdelingen indimellem bekymring både eksternt og internt især ved konkrete begivenheder som eksempelvis Brexit, hvor investorerne gerne vil vide, hvad scenarierne betyder for virksomheden, eller når Trump taler om muren til Mexico, hvor den danske virksomhed har produktion.

“Henvendelserne er som regel i forbindelse med konkrete begivenheder på den politiske scene, der kan betyde noget for forretningen. Det er som sådan ikke nyt i mit arbejde, men der er måske lidt mere af det for tiden,” sagde Mathias Holten Møller.

Michael Nass Nielsen, head of IR hos NKT, genkender billedet. NKT har især haft fokus på Storbritannien, hvor virksomheden har mange projekter tilknyttet. Enkelte projekter er udskudt som følge af Brexit, og selv om hovedparten af forretningen ikke burde blive påvirket, mærker han alligevel en interesse for udviklingen hos investorerne, fortalte han.

“Spørgsmålene fra analytikere og investorer drejer sig naturligvis over mod stigende usikkerhed på markederne, men den nuværende uro har ikke skabt en markant forskel i mit daglige IR-arbejde,” lød det fra Michael Nass Nielsen.

Han finder personligt den politiske udvikling og betydning for markederne kuriøs.

“Dette er meget personificeret af Donald Trump, som via sociale medier har anlagt en alternativ tilgang til både politik og måden at kommunikere til omverdenen på,” sagde Michael Nass Nielsen.

Stærkt Danmark, men…

Dansk økonomi er stærk, noterede Helge Pedersen. Og selv om der er små tegn på afmatning med for høje boligpriser og let nedgang i byggeriet, er fundament solidt.

Ser man derimod ud i verden, er der grund til bekymring, for det burde gå bedre, end det gør, lød det fra Helge Pedersen, der især bekymret over to ting: Det politiske opbrud med tiltagende ulighed og polarisering samt opbygningen af gæld.

“Jeg kan godt være bekymret for, hvad man har at komme efter, når økonomien en dag havner i en ny nedtur,” sagde Helge Pedersen.

Han havde derfor hellere havde set en rente på 2-3 pct. i euro-området, så man kunne bekæmpe en ny recession med rentesænkninger. For selvom soliditeten i den finansielle sektor er blevet markant forbedret siden kriseårene, og EU er langt mere solidt, kan der opstå problemer, når den næste recession kommer:

“Hvad gør vi så, når det sker? Man bliver ved med at sige, at værktøjskassen er fuld. Jeg kan bare ikke se med hvad.”

Bemærk at artiklen er skrevet før afstemningen om Brexit-aftalen i det britiske parlament den 15. januar. En afstemning som premierminister May tabte, og som ikke bidrog til en politisk afklaring. To be continued…

Rigets tilstand, cheføkonom Helge Pedersen, Nordea, 1101209

DIRF_Medlemsmøde om makroøkonomi_110119

Næste medlemsmøde er den 29. marts: ”Det dér ESG – er det ikke bare noget marketings-pjat”. Tilmeld dig her.